Майбутні морські прикордонники розпочали своє перше стажування в Одеському загоні Морської охорони

НАЗАД
28 червня 2020 08:48

18 курсантів другого курсу Інституту Військово-Морських Сил Національного університету «Одеська морська академія» протягом трьох тижнів на практиці опановуватимуть корабельну справу.

Хлопці свідомо обрали навчання за держзамовленням Державної прикордонної служби України і проходитимуть стажування на кораблях та катерах, у відділі спеціальних дій Одеського загону Морської охорони.

Майбутні моряки-прикордонники зануряться у специфіку несення служби на морській ділянці державного кордону, зокрема, практично відпрацьовуватимуть кораблеводіння, експлуатацію корабельних енергетичних установок, засобів зв’язку, ракетно-артилерійського та радіотехнічного озброєння, пошуково-рятувальні й водолазно-аварійні роботи в морі.

Практикуватимуться курсанти й у виконанні обов’язків за посадами командирів штурманського відділення, помічників командира катера, командирів радіолокаційного, електромеханічного та моторного відділень, інспекторів прикордонної служби – майстрів-водолазів та старшин зенітно-артилерійської команди.

Для якісного проведення корабельної практики, набуття практичних навичок і професійних якостей, в загоні забезпечено належні умови, а безпосередніми керівниками практики призначені найбільш досвідчені офіцери.

Під час першої ознайомчої зустрічі курсанти поспілкувалися з командиром загону, начальником відділу підготовки персоналу, командиром дивізіону катерів та командирами кораблів і катерів Морської охорони, на яких вони будуть стажуватися.

На стоянці корабельно-катерного складу стажерів розподілили по екіпажах та відрекомендували, провели інструктажі з корабельних правил, особистої безпеки, довели розпорядок дня. Першими кроками «новачків» стануть вивчення обстановки та особливостей охорони державного кордону, настановчих документів, що регламентують оперативно-службову діяльність на відповідний період та посадових обов’язків, що їм безпосередньо належить виконувати.

Розміщення та проживання на кораблях та катерах організовано так, аби стажери сповна відчували себе членами екіпажу і були повноправними учасниками й корабельного побуту.

Не всі курсанти саме вперше знайомилися із специфікою служби в Морській охороні, адже троє з них – військовослужбовці за контрактом, й до навчання проходили службу в Одеському та Ізмаїльському загонах Морської охорони. Так, головний старшина Ігор Лузан, старший всієї групи курсантів, має 5 років вислуги, досвід служби на флагмані Держприкордонслужби КрМО «Григорій Куроп’ятников» та у відділі спеціальних дій Одеського загону Морської охорони.

«Вирішив навчатися, адже хочу стати офіцером, вдосконалювати набуті навички та будувати свою кар’єру. Знаю, що прикордонник – престижна професія, а Державна прикордонна служба цінує та поважає кожного прикордонника, піклується про особовий склад, постійно удосконалює систему соціального забезпечення. У відомстві надаються рівні шанси для кар’єрного зростання, а я саме один з тих, хто неабияк вмотивований, тому прагну зростати по службі та стати справжнім фахівцем. Мені імпонує саме служба у відділі спеціальних дій і найбільше приваблює водолазна справа, отже докладатиму усіх зусиль, аби згодом повернутися до уже рідного для мене підрозділу та стати гідним його представником», - зазначає Ігор.

Варто зазначити, що четверо курсантів, які прибули на практику, вже мають за плечима участь в бойових діях на сході України. Є й ті, хто проходив строкову та службу за контрактом в інших силових структурах. Тож вибір професії для цих чоловіків свідомий і виважений.

Попереду – проектування набутих теоретичних знань у практичну площину. За словами курсантів, їх цікавлять матеріальна база, будова кораблів та катерів, специфіка служби Морської охорони, безпосередньо з охорони кордону, тому найбільше, чого вони прагнуть – на практиці відчути, як воно – служити на морському кордоні. Отже, з нетерпінням чекають виходів у море на бойові чергування.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси